Kuzey Amerika’da neslinin tükendiğine inanılan dinozorlar çağından kalma, hâlâ yaşayan bir bitki keşfedildi.
Drexel Üniversitesi’ne bağlı Doğa Bilimleri Akademisi’nde Botanik küratörü olarak görev yapan, aynı zamanda Bilim ve Sanat Üniversitesi’nde de Profesör olan Richard McCourt, dinozorlar çağından kaldığı tespit edilen bir yosun türü olan canlı Lychnothamnus barbatus’a rastlamış olduklarını açıkladı.
Keşfi yapan ekip, “Lychnothamnus barbatus’un hala yaşıyor olduğunu tespit etmek ekolojik dengeye bir katkı sağlamayacak, ancak Kuzey Amerika’da bulunan alglerin nerden geldiğine dair fikrimizi değiştiren bu keşif, yeni keşifler için bizi heveslendirdi” şeklinde konuştu.
2012 ile 2016 yıllarında 14 farklı gölden alınan örneklerde Lychnothamnus barbatus’ın bölgede yaşamadığı görülüyordu. Bu keşiften önce Kretase dönemine ait olan fosiller Arjantin’de bulunmuştu. Bu yosunun yaşadığı dönemler T-Rex’lerin yaşadığı dönemlere denk geliyor.
Ekibin lideri McCourt, “Nesli tükenmekte olan bir şey bulduğumuzun farkındaydık, çünkü bulduğumuz bitki Kuzey Amerika’da bulunan diğer türlerden oldukça farklıydı” dedi. Topladıktan sonra ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını kaydeden McCourt, “Fakat yine de tam bir tespit için örneği DNA analizine gönderdik” diye konuştu.
Tıpkı Çitalar gibi Lychnothamnus barbatus’lar da Kuzey Amerika’da nadir görülüyorlar. Bu bitkilerin daha çok Avrupa ve Avusturalya’da yaşadığı biliniyor. Ekip bu yosunların muhtemelen gemilerle geldiğini ya da burada olduklarını ancak daha önce fark edilmemiş olduklarını belirtiyor.