NASA, ilk mürettebatlı Ay inişi Apollo 11’in 100. yıldönümünü kutlamak üzere, bir dış gezegen seferi planlıyor. Jet Sürüş Laboratuvarı (JPL) merkezli küçük bir ekip, bir uzay aracının uzak bir gezegene gönderilmesi fikri üzerinde duruyor. Nedeni ise oldukça açık. Yeni yaşam formları keşfetme umudu.
Yaşamın mevcut olup olmadığını belirlemek için seçilen bir ötegezegen (güneş sistemi dışındaki gezegen) hedefli bir sonda gönderilecek . Lansmanından birkaç yıl sonra, NASA derin uzaya geniş teleskop gönderecek ve yerçekimi mercekleri kullanarak ötegezegen hakkında tam bir görüntü elde edecek.
Şu anda, kabul edilecek birkaç aday olduğu için, Alpha Centauri’nin veya başka bir sistemin seçilip seçilmeyeceği konusunda bazı tartışmalar var. Elbette, bu görev gerçekleşmeden önce cevaplanacak bazı büyük sorular var.
FANTASTIK YOLCULUK
2069 dış gezegen gezi programı için temel kavram, JPL’nin Anthony Freeman tarafından 2017 Amerikan Jeofizik Birliği konferansında sunuldu. Daha sonra New Scientist ile röportaj yaparak mevcut durumunu “ihtimal dahilinde” olarak nitelendirdi.

Sanatçının tasvir ettiği bir uzay sondası. (Resim kredisi: Andrzej Mirecki)
En büyük zorluklardan biri, hafif hızın bir kısmını oluşturan hızlara ulaşabilen bir uzay aracı geliştirmek. Freeman, parçacık etkilerinin büyük bir problem olduğu kanıtlanabileceğinden, bu hızlarda yolculuk ederken yıldızlararası ortamda hayatta kalabilecek bir yapı inşa etmenin mümkün olup olmayacağını sordu.
Karşı madde-madde çarpışmaları, nükleer itici güç ve lazerle çalışan hafif yelkenlerin hepsi, bir teknenin gerekli hızlara ulaşmasına potansiyel olarak yardımcı olabilecek teknolojiler olarak düşünülüyor. Bu seçeneklerden herhangi birinin uygulanabilir olup olmayacağını görmek için zaman gerekiyor, ancak şu an NASA, yelkenlerin en umut verici seçenek olduğuna inanıyor.
Yapı, başka bir sisteme yolculuk yapacak kadar hızlı seyahat edebilse bile , yolculuk büyük olasılıkla yüzyıllar alacaktır. Aracı, ötegezegen yörüngesine güvenli bir giriş yapmak için yavaşlatan sürecin bile toplam seyahat süresine on yıllar katması bekleniyor.
ÖN KOŞUL İLERİ TEKNOLOJİ
Freeman, optik iletişimi, yeniden yapılandırılabilir uzay aracı, kompakt alana uygun 3D yazdırma yetenekleri, genetik programlama ve yapay zekayı 2069 misyonunun bazı ön koşulları olarak sıralıyor. Bir dış gezegene yolculuk kesinlikle iddialıdır ve böyle bir yolculuğu kolaylaştırmak için gereken araştırma ve teknoloji seviyesi bunu yansıtmaktadır.
Elbette, ödüller potansiyel olarak harika olabilir. Yabancı hayatın kanıtı sadece bir hedeftir. Görev, aynı zamanda söz konusu ötegezegenden, dönüş yolunda karşılaşılan madde ve ışınımı inceleme olanakları ve görelilik teorisinin testleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için de olanak tanıyacak.
Kaynak: https://futurism.com/nasa-planning-first-ever-interstellar-mission/